Nytta och nöje = en bra samvaro på kontoretDet är viktigare än man tror med en bra social samvaro på en arbetsplats. Studier har visat att det är något som de flesta värderar högt på listan över vad som är viktigt på jobbet. Men det är inte alltid lätt att skapa en god samvaro som gör alla nöjda. Ju större arbetsplatsen är desto större är chansen att alla inte kommer överens. Men hur kan man på ett bra och underhållande sätt engagera de anställda för att i alla fall vilja sträva efter att komma överens? Hur kan man komma över barriären så att de anställda kan arbeta bra ihop, även om de inte umgås privat?

Nytta med nöje på kontoret

(Alla kommer inte överens med alla och alla är inte lika framåt, då kan ett event eller en inspirerande föreläsning skapa en bra uppbyggnadsgrund. Bild tagen av: Unsplash)Att ha roligt kan förena


Let’s face it, de anställda är där för att de får pengar för att göra sitt jobb. Ingen, eller i alla fall väldigt få, är där för att de enbart tycker att det är roligt att vara på jobbet. Men genom att ha en bra gemenskap på kontoret utförs arbetet mycket bättre.

Räcker det då med en jul- och sommarfest två gånger om året för att få de anställda att knyta ann till varandra? Svaret är nej.

För att skapa en socialt fungerande verksamhet behöver nöje förenas med utveckling. Se till att göra konferenser och team building-uppgifter roliga och se till att ha glimten i ögat även gällande allvarligare punkter. Fira när kontoret har gjort något bra och ge de anställda en ”morot” att jobb mot. Om kontoret t ex är fotbollsintresserat kan man ta sig en titt på olika webbsidor och sedan boka en kommande fotbollsmatch som belöning för ett bra arbete och ett bra teamwork. Det räcker inte att de anställda bara får pengar för sitt jobb, de måste känna att de tillhör gruppen, att arbetet de utför är inspirerande och tillfredsställande.

Det är viktigt att göra saker utanför


Att miljön har en stor inverkan på de anställda är inget nytt och det är därför väldigt viktigt att man byter och bryter vanor. Fredagsmötet behöver inte alltid vara i konferensrummet och man kan då och då boka en restaurang eller ett hotell för att avsluta arbetsveckan i en lite mer avslappnad och roligare miljö.
Detsamma gäller när kontoret ska delta i olika utbildningar eller utvecklingsarbeten. Börja med att t ex boka in ett event, en eller flera föreläsningar eller liknande innan ni börjar arbetet. Att börja ett utbildningsprojekt på den mer lättsamma och roliga sidan är ett sätt att uppmuntra kollegor och anställda att vilja bli bättre och att vilja utvecklas. Man skulle innan eventet kunna skapa frågeställningar som de anställda ska ha i åtanke och sedan arbeta runt vad som togs upp.
Det finns flera idrottsmän- och kvinnor, före detta som aktiva, artister av olika slag, författare, psykologer m.m. som åker runt och föreläser – antingen solo eller tillsammans med en ensemble under ett och samma tema. Kombinera ett sådant event med en trevlig lunch eller middag, och du som chef kommer ha goda förutsättningar att leda ett kontor som vill arbeta och utvecklas tillsammans.

    Ovanstående inlägg är publicerat 2016-04-28 kl 16:37.
    Vill du tipsa om något event? Maila info (a) bokaunderhallning.se!
Få tips på underhållning
Twitter